Innovatieve thermische zonne-energie om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen in de brouwerij-industrie in Namibië

Energie
Projecttype
Demonstratieproject
Projectcoördinator
AB InBev
Projectpartner
Heliovis
Startdatum
januari 2, 2023
Totaal budget
€ 3.212.033
Subsidie
€ 1.735.038
Project type
Demonstratieproject
Project coordinator
AB InBev
Project partner
Heliovis
Start date
januari 2, 2023
Total budget
€ 3.212.033
Amount of subsidy
€ 1.735.038
Projecttype
Demonstratieproject
Projectcoördinator
AB InBev
Projectpartner
Heliovis
Startdate
januari 2, 2023
Totaal budget
€ 3.212.033
Subsidie
€ 1.735.038

Stoom opwekken met emissievrije thermische zonne-energie

PROBLEEMSTELLING

Mensen in Namibië drinken, net als in veel andere landen, graag bier. Het brouwproces is grotendeels afhankelijk van thermische energie, dat naar schatting 70% van het totale energieverbruik van een brouwerij is. Om thermische energie voor het brouwproces op te wekken gebruikt de brouwerij van AB InBev in Okahandja in Namibië stookolie met een zeer laag zwavelgehalte (VLSFO). Stookolie is niet milieuvriendelijk en duur.

Aangezien Namibië te kampen heeft met langdurige droogtes en inconsistente regenpatronen, zijn conventionele parabolische trogsystemen geen optie. Deze systemen moeten namelijk regelmatig met water gereinigd worden om efficiënt te werken.

OPLOSSING

Namibië heeft gemiddeld 9,9 uur zonlicht per dag wat ideaal is voor het opwekken van energie uit zonnetechnologieën. De HELIOtube, een innovatieve opblaasbare buisvormige collector, wekt emissievrije thermische zonne-energie op en zal gebruikt worden om stoom te produceren voor het brouwproces in Okahandja. In tegenstelling tot andere systemen, die met water gereinigd moeten worden, wordt de HELIOtube met perslucht gereinigd. Daardoor is deze technologie zeer geschikt voor droge gebieden, zoals Namibië.

VERWACHTE RESULTATEN

Het zonneveld zal het gebruik van fossiele brandstoffen vervangen door emissievrije thermische zonne-energie waardoor de CO2 uitstoot aanzienlijk verminderd zal worden. Na een succesvolle implementatie kunnen ook andere brouwerijen van AB InBev de HELIOtube gebruiken om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. De technologie wordt ook gebruikt voor andere industriële toepassingen die door de temperatuur technisch en commercieel moeilijk te decarboniseren zijn.

Bijdrage aan de Sustainable Development Goals

Partners